جوانی جمعیت

در سال ۱۳۹۰ بازنگری در سیاست های سلامت جمعیت توسط وزارت بهداشت در دستور کار قرار گرفت و "ارتقای نرخ باروری کلی با رویکرد حفظ و ارتقای شاخص های سلامت مادر و فرزند" به عنوان هدف برنامه باروری سالم و جمعیت مطرح گردید. بنابراین افزایش سطح باروری در مناطق تحت پوشش با رعایت کمیت و کیفیت مطلوب جمعیت مد نظر قرار گرفت.
از سال 1393، سیاست های کلی جمعیت در ۱۴ بند از سوی مقام معظم رهبری (مدظله تعالی) به همه دستگاه ها ابلاغ شد و بر ضرورت هماهنگی و تقسیم کار بین ارکان نظام و دستگاه های ذیربط برای اجرای دقیق، سریع و قوی این سیاستها و گزارش نتایج رصد مستمر اجرای آنها، تاکید شده است. بر اساس متن ابلاغیه رهبر معظم انقلاب به روسای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با عنایت به اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی، با توجه به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز و در جهت جبران کاهش نرخ رشد جمعیت و نرخ باروری در سال های گذشته، اشاره شده است تا با در نظر داشتن نقش ایجابی جوانی جمعیت در پیشرفت کشور، برنامه ریزی جامع برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی متناسب با سیاستهای جمعیتی کشور انجام گیرد و اجرای سیاستها به طور مستمر رصد شود.
باعنایت به سیاستهای جمعیتی کشور در سال های گذشته و پیش گرفتن شتابان از برنامه اول توسعه و روند سریع کاهش رشد جمعیت طی سال های اخیر، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بر اساس اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی، در یک کمیسیون مشترک بررسی شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت ۷ سال، در دهم آبان ۱۴۰۰ به تأیید شورای نگهبان رسید. این قانون مشتمل بر 73 ماده و 81 تبصره می باشد. در این قانون ضمن اعلام نقش و وظایف وزارتخانهها، دستگاهها، سازمانها و نهادها درمـوضـوع حمایت از خـانـواده و جوانی جمعیت و الـزامـات دقیق و صحیح اجرای قانون مذکور، سرفصلهای مختلفی با موضوعات: حـمـایـتهـای قـانـونـی بـــرای تـولـد فـــرزنـــدان، حمایت خانوادههای دارای فرزند، حمایت از مادران شاغل و غیرشاغل، دانشجو و طلبه، حمایتهای دوران بارداری و شیردهی، حمایت از زوجهای جوان، حمایت از گروههای مردمی و خدمات ناباروری و سقط و تدابیر قانونی تسهیلات آموزشی، فرهنگی، مسکن، مشوقهای اقتصادی اعتبارات مورد نیاز در برنامههای حمایتی برنامههای آموزشی، پژوهشی و فرهنگ سازی جلوگیری از حرکتهای معارض نحوه اجرا و نظارت بر حسن اجرای قانون در این خصوص را مطرح و تصویب کرده است.
ماموریت :
هماهنگی راهبری نظارت و پایش حسن اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و قرارگاه سلامت و جوانی جمعیت
شرح وظایف:
- تدوین برنامه عملیاتی متناظر با قوانین بالادستی و سیاستهای ابلاغی وزارت متبوع با توجه به اقتضائات زیست بوم منطقه در راستای ایجاد هماهنگی و انجام هر چه بیشتر برنامه ها و فعالیت ها و تبیین مفاد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و اجرایی سازی آن
- اجرای برنامه های آموزشی / بازآموزی در راستای توانمند سازی ارائه دهندگان خدمت
- ارتقا و بهبودشاخص های مرتبط با سلامت مادران و کودکان با تاکید بر فرزند آوری
- ارتقای دانش و نگرش و عملکرد جامعه در زمینه عوامل مستعد کننده ناباروری
- تامین خدمات باروری سالم در راستای سلامت مادر و کودک
- ترویج مفاهیم آموزشی در زمینه اهمیت ازدواج و فرزندآوری
- هماهنگی و نظارت بر اجرای آموزشهای زوجین هنگام ازدواج
- بررسی و گزارش مشکلات احتمالی در اجرایی سازی قانون
- پایش و نظارت بر اجرایی سازی مفاد قانون بر اساس شاخصهای مرتبط
- رصد مستمر الکترونیکی مشاوره فرزندآوری/ مراقبت ها/ آموزش ها در سامانه یکپارچه بهداشت
- پیگیری مصوبات قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه و کمیته های ذیل آن
- ایجاد هماهنگی بین کمیته ها جهت اجرای بهتر برنامه های قرارگاه و کمیته بهداشت
- جمعبندی و تهیه گزارش از کمیتههای ذیل قرارگاه جوانی جمعیت
- شرکت در جلسات اتاق فکر و جمع آوری انعکاس ایدهها در راستای افزایش و ارتقای ظرفیتهای قانون مذکور
- انجام سایر امور محوله از جانب مقام مافوق